zaterdag 9 juli 2016
EVEN TERUGBLIKKEN OP PERU ( 30 MEI - 1 JULI 2016 )
Ook Peru vonden wij een echt backpackersland! We genoten van elk moment in en door Peru. De maand vloog voorbij, we hadden zeker nog langer kunnen reizen door Peru, naar o.a. Cajamarca, Ica en de Ballestas-eilanden,... We konden in elke stad vlot bustickets reserveren voor de lange- afstandsbussen. Omdat Peru een groot (en lang) land is, zijn nachtbussen de aangewezen manier van reizen. Veel nachtbussen nemen vonden we nogal vermoeiend. Soms vertrokken de bussen heel laat ( 22u of 23u ), we werden 's nachts meerdere keren gestoord in onze slaap (lichten aan)
en soms kwamen we heel vroeg toe (om 4u of 5u), maar je hoort ons niet klagen, dat hoort er nu éénmaal bij. Hostels en microbussen zijn er overal in overvloed.
Peru is ons veel beter bevallen dan gedacht. Peru (vooral het Zuiden) is meer toeristisch, maar dit viel enorm mee. Er waren ook voordelen: veel ontmoetingen (zowel met lokalen als toeristen), veel info van andere toeristen,... Peru was op alle vlakken heel verscheiden: de prachtige natuur, veel cultuur, verscheidenheid van volkeren, van zeeniveau naar de hoge bergen... Elke stop was fantastisch...de eilanden, de Colca-canyon, Cusco, de Machu Picchu, de Amazone, de bergen rond Huaraz, de kust in het noorden. Rond Cusco en omgeving leeft de Inca-geschiedenis verder.
De Peruanen zijn heel wat minder timide dan hun buren, de Bolivianen. Ze zijn doorgaans heel vriendelijk, spreken je gemakkelijk aan en zijn geïnteresseerd in ons leven. Door het jarenlange toerisme hadden we eerder afstandelijkheid verwacht. Ze dansen en zingen graag, houden van feesten en drinken. We hoorden meerdere verhalen van overmatig alcoholgebruik door mannen (o.a. op de eilanden). We voelden ons op geen enkel moment onveilig in Peru.
Peru is duidelijk rijker dan Bolivïe. De grote steden ogen Westers, maar in de dorpen zagen we nog veel eenvoud en soms armoede. In Peru betaalt iedereen belastingen op goederen en diensten (18%BTW). We hadden het gevoel dat de overheid hier wel investeert in onderwijs en gezondheids- zorg. We zagen nergens straatkinderen of kinderarbeid en merkten dat er overal (tot in de kleinste dorpen) scholen zijn. Zelfs in Chino, een dorp met 250 inwoners, midden de Amazone is er een college. Na dokter- of tandarts-bezoek betaalt de overheid de helft vd kosten terug. Operaties worden door de overheid volledig terugbetaald.
Tijdens ons verblijf in Peru waren er presidentsverkiezingen. Het werd een nek-aan-nek-race tussen de eerste vrouwelijke presidentskandidate Keiko en de neoliberaal Pedro Knucybski. De laatste won uiteindelijk met 50,12%. We waren op dat moment bij Ludwig, een Peruaan die 3 jaar in Antwerpen heeft gewoond en vlot Nederlands spreekt. Hij volgde alles op de voet en was enorm teleurgesteld met de uitslag. Volgens Ludwig gaat het met Knucynski de rechtse (en de verkeerde) kant op. Dit is de tendens in vele Zuid-Amerikaanse landen.
Peru betekent voor ons: inca-cola, limonades en piscosour, lekkere ceviche en llomo soltado * prachtige bergen, mooie wandeltochten * Incaruïnes bezoeken * (te)veel nachtbussen * mooie zelfgemaakte juwelen en prachtig gekleurd borduurwerk * typische Incamutsen * zonnig weer overdag met soms koude nachten * veel hoogteverschillen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten